Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Начало | За нас | Новини
| Услуги | Приятели | Контакти

Потребител:
Парола:
Регистрация Забравена парола
Оферта: Продажба Наем
Град:
Тип:
Цена:
Подробно търсене
Най-нови оферти
ID: 4801
Идеален център,Варна
Цена: 149900 €
ID: 4800
Рилци,Добрич
Цена: 35000 €
ID: 4799
Идеален център,Варна
Цена: 74999 €
ID: 4798
Бриз,Варна
Цена: 149999 €
Подайте обява
Estrea Property
Опознайте град Варна

НОВИНИ
06.03.2014
http://economic.bg/news/28736/1/1/Bum-na-ruski-investicii-u-nas-zaradi-naprejenieto-mejdu-Moskva-i-Kiev.html


Начало > Опознайте град Варна >
Здравей, Гост
Untitled Document

ВАРНЕНСКА ОБЛАСТ

Варна е третият по големина град в България, заемащ площ от 205 кв.км. Населението е съсредоточено в гр. Варна - 346 000 жители, което представлява 70% от общото население на област Варна. Областта разполага с висок природен, икономически и човешки ресурс, благоприятен био-климатичен потенциал, Черноморско крайбрежие, високопродуктивни обработваеми земи и мрежа от защитени територии.
Икономиката на Варненския регион е добре представена на национално ниво чрез произведен брутен вътрешен продукт, представляващ 5,4% от националния. Икономическият профил на Варненска област се характеризира със следните дялови пропорции: промишленост 40%; транспорт 25%; туризъм 10%; търговия 15% и строителство 10%. Основните сектори характеризиращи структурата на икономиката са: пристанищни дейности, корабоплаване, кораборемонт, туризъм, химическа индустрия, машиностроене, текстилна индустрия, хранително-вкусова промишленост, мебелно производство, строителство и селско стопанство
Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа. Панорамният магистрален път, свързващ града с курортните комплекси предоставя една незабравима гредка към морето и залива. Курортният комплекс "Златни пясъци" се намира на 18 км от центърна на града. На разстояние от 8 км. са кк "Свети Константин и Елена" и кк "Сейнт Елиас". Във Варна и Варненска област са съсредоточени повече от 30 процента от чуждестранните инвестиции на чуждестранни юридически и физически лица. Местната промишленост произвежда продукция педимно за износ. Климатът и природните условия създават благоприятни възможности за развитие на индустрията, търговията, туризма и комуникациите в региона. Всичко това прави гр. Варна идеалното място за инвеститорите, желаещи да развиват своята дейност в Балканския регион.
           

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Римските терми се намират в идеалния център на града. Строени са през II век  и след дълга проучвателна и реставраторска работа днес те са консервирани и могат да бъдат разгледани от туристите и гостите на града.

 

Катедралната църква “Св. Богородица” се счита за емблема на морската столица на България. Тя се издига в самия център срещу алеята на театъра. От площада пред нея тръгват автобуси за всички главни крайградски направления, включително и аерогарата. Църквата е построена от възрожденски майстори по петербургски архитектурен план.


Часовниковата кула е построена през 1880 г. и се намира срещу катедралата. Под нея е разположен филиалът на Драматичния театър и Клубът на културните дейци.


Морската градина е другата емблема на Варна. Тя датира от края на ХIХ век. Днес в нея има амфитеатър, летен театър, астрономически комплекс - първият в страната - с обсерватория, планетариум и кула, много развлекателни площадки и малък гребен канал за деца, басейн за водни колела и зоопарк морски бани и плаж.
 Централните морски бани и плажът се намират под Морската градина.


Аспаруховият мост свързва центъра на града с кварталите Аспарухово и Галата. Той е най-дългият мост в България и неговото строителство продължава. Тук местният клуб за екстремни спортове организира скокове с бънджи. На изток от моста се вижда Варненският залив и нос Галата, на запад - Варненското езеро.


Фестивалният комплекс пред входа на Морската градина е съвременно здание от алуминий, камък и стъкло. В него има няколко сцени и конферентни зали, голям базар, ресторант и сладкарница. Тук се провеждат множество изложби и фестивали, изнасят се оперни, балетни и театрални представления.Дворецът на спорта се намира по пътя към курортите Златни пясъци, Св. Константин и Албена. В него могат да се провеждат състезания по над 30 вида спорт, уреждат се изложби, играят се представления, изнасят се концерти.

 

Делфинариумът е една от любимите атракции за гостите и децата на Варна. В него редовно се дават представления и се правят демонстрации с делфини. Атракциите всяка година се обогатяват, като шоуто придобива все по-интересни форми с участието на клоуни, мимове и актьори.Драматичният театър се намира в идеалния център на града. Строен е преди около век по виенски образец и в него се помещава театър, опера и филхармония. Недалече от него се намира и Кукленият театър.

 

Археологическият музей е от епохата на Възраждането. Тук посетителите могат да разгледат макети на наколни жилища от периода на палеолита, залата за архаично изкуство и поминък, залата на античното изкуство - една от най-големите и впечатляващи сбирки в страната, раннохристиянски предмети и църковна утвар, култови предмети от древнобългарския етнос, експонати.
Освен Археологическия музей интерес за туристите представляват още  Етнографският музей, Природонаучният музей, Художествената галерия,  Музеят на историята и изкуството, Музеят на медицината и Аквариумът.
Начало | За нас | Новини
| Услуги | Приятели | Контакти
© Webs24.biz